0%

Ak milujete aktivity spojené s DIY (sprav si sám), ale nemáte na to žiadny čas, či priestor, kde môžete vykonávať spomínaný koníček, keďže v týchto mesiacoch je všade vonku chladná zima, máte zlatú príležitosť zostať doma a pripraviť si dielňu Vašich snov. Ak si chcete plne vychutnávať toto hobby vo svojej vlastnej domácnosti, ukážeme Vám niekoľko dôležitých tipov ohľadom priestoru, zariadenia, nábytku a náradia potrebných pre vytváranie Vašich prvých „kreácií“, či množstvo rád potrebných pre drobné úpravy.

Zvoľte si pracovný priestor s dostatkom prirodzeného svetla.

Prvým krokom je zvoliť si priestor, kde budete pracovať a kde sa bude Vaša dielňa nachádzať. Ideálna je garáž, podkrovie, či pivnica, kde môžete pracovať v tichosti a môžete sa vyhnúť zbytočnému hluku. Ak to však nie je možné, veľká, osvietená a zvuku odolná izba Vám plne postačí pre komfortnú prácu.

Zaistite si bezpečné pracovné prostredie.

Keď si zakladáte dielňu, je veľmi dôležité dbať na bezpečnosť, pretože to je ten najdôležitejší faktor. Ak často pracujete s elektrickým náradím v horúcom prostredí, je dôležité nainštalovať bezpečný káblový systém, vyhýbať sa voľne visiacim káblom, alebo vysunutým káblom, na ktorých sa môžete ľahko potknúť, či pošmyknúť. Ideálne by bolo, keby sa všetky zásuvky nachádzajú v blízkosti pracovného stola a priestor by bol rozdelený na dve časti, jedna pre nebezpečné náradie a druhá pre to krehkejšie. V prípade, že máte malé deti, odporúčame obmedziť prístup ku pracovnému stolu, či elektrickým zariadeniam, prípadne nainštalovať bezpečnostný systém.

blog-majster-regal

Prispôsobte prostredie podľa toho, akú dielňu chcete mať.

Ďalším dôležitým bodom, na ktorý musíte myslieť je prispôsobiť pracovné prostredie podľa aktivity, ktorú sa rozhodnete vyvíjať a vykonávať. Rovnaký nábytok, zariadenia, nástroje, alebo rovnaké teplotné podmienky sa nevyžadujú, ak ide o remeselnú, umeleckú, ale aj renovačnú dielňu. Od tohto všetkého závisí bezpečnosť, rozloženie a údržba nástrojov v pracovnom prostredí.

Ideálne zariadenia a nábytok.

Ďalším krokom je zvoliť a zariadiť si nábytok a potrebné náradia, ktoré nám budú najviac vyhovovať. Základné náradia a nábytok do dielne sú:

• Pracovný stôl.

Zvyčajne by mal byť zložený z pevného, hladkého a prispôsobeného tvrdého dreveného stola, ktorý dokáže odolávať všetkým druhom otrasov a ťažkým nákladom v prípade potreby. Mal by obsahovať zásuvky a police. Okrem pevných stolov sú k dispozícii aj skladacie. Každý stôl by mal obsahovať aj držiaky pre lepšiu manipuláciu a rôzne iné drobnosti, ktoré nám budú uľahčovať prácu.

• Panel nástrojov.

Kovový panel nástrojov je väčšinou uchytený v popredí nad pracovným stolom. Vďaka tomu budete mať všetko potrebné náradie poruke a pekne uložené podľa frekvencie používania, alebo aktivity, ktorú s ním budete realizovať. Ak nie ste expertom v DIY, bude Vám v kľude stačiť jednoduché a základné náradie (kladivo, brúska, vŕtačka, pílka, skrutkovač a štetec). Môžete umiestniť do police pracovného stola aj kufrík s náradím, ak panel nástrojov nemáte, alebo ho máte už zaplnený.

• Kovové regály pre skladovanie.

Dôležitým faktorom, aby ste mali pracovné stoly čisté, upratané, usporiadané sú kovové regály. Umožňujú Vám skladovať priehľadné debny, alebo krabice, do ktorých môžete odkladať, rozdeľovať náradie, či iné pomôcky vo Vašej dielni. Pomáhajú organizovať priestor a uchovávať rôzne predmety ako sú skrutky, matice, klince a pásky na jednom mieste. Taktiež ťažké predmety, veľké krabice, či iné kovové komponenty nájdu svoje miesto práve v kovovom regáli určenom pre dielne

Rozčlenenie dielní.

Dielne by ste mohli rozdeliť podľa umiestnenia a použitia. Prvá, ktorá je určená na samotnú prácu, druhá určená na čistenie ako také, ktorá ma prístup k vode, tretia umiestnená v tzv. „evakuačná“, kde sa bude odkladať najmä zvyškový materiál, štvrtá pre samotné skladovanie materiálu. Ak pracujete s horľavými elementami, musí byť dielňa umiestnená v dobre chladenej, odvzdušnenej miestnosti bez rizika vznietenia.

Iné rozdelenie môžeme nazvať jednoducho: čistá časť dielne a tá špinavá. Čistá časť dielne by mala vytvárať ľahko čistiteľné produkty a odpad. Tá tzv. špinavá časť dielne je využívaná pri prácach s farbami, kvapalinami, olejmi, rozpúšťadlami, kde je potrebný prívod a odtok vody.

Ako môžete vidieť, spomínané tipy Vám môžu pomôcť vytvoriť si Vašu vlastnú DIY dielňu a je to jednoduchšie, ako sa zdá. Ste pripravení objaviť v sebe dušu kutila?

Pozrite sa taktiež na našu ponuku skrutkových a bezskrutkových regálov, ktoré perfektne splnia všetky Vaše požiadávky pre regál do dielne či do garáže.  


Comment icon Comment