0%

Každý z nás sa určite stretol s niečím veľmi podobným. Kúpite si v tradičnom obchode, alebo na internetovom obchode nábytok, doplnky, stroje a pod. Tovar si rozbalíte a pomocou návodu zostavíte dokopy. Ale po dokončení sa chytáte za hlavu a snažíte sa pochopiť, kde ste pri montáži urobili chybu, pretože výsledný produkt tak trochu nefunguje, je krivo postavený, nie je vodorovný, kolíše atď. Aj keď detailný montážny návod prelistujete niekoľko krát, chyba sa vždy môže objaviť nečakane a najmä nepozorovane.

Stavba kovových regálov nie je až taká zložitá a ani nezaberie príliš veľa času. Dokáže ju uskutočniť takmer ktokoľvek. Menšie kovové regály do 20 kg ste schopní zostaviť aj ako jednotlivec, ale na všetky väčšie a ťažšie regály sa druhý spoločník určite zíde. Najdôležitejšia je vždy bezpečnosť. Ochranné rukavice, gumené kladivo, potrebné náradie je nutnosťou! A to aj v prípade, ak regály staviate pravidelne a nikdy sa vám žiadny úraz nestal.

Kovové regálové systémy sa stali trendom vo firmách, domácnostiach, skladoch a pri niektorých prípadoch nahrádzajú štandardný nábytok. Aj odborníkovi sa môže stať, že po dokončení montáže nie je regál taký, aké sú očakávania a v najčastejšom prípade je to spôsobené zlou montážou, alebo chybou pri stavbe regálu. Ako eliminovať takéto nedostatky? Ako správne zostaviť kovové regály od e-shopu Majster Regál? S ktorými chybami pri montáži regálov sa môžete stretávať najviac? Pripravili sme pre Vás zoznam najčastejších chýb pri montáži kovových regálových systémov.

  • Ukotvenie. Mnoho zákazníkov zabúda, že regály v prípade ich plného zaťaženia je nutné ukotviť do steny. Často krát môže regál strácať svoju stabilitu a môže dôjsť k poškodeniu. Majster Regál vždy odporúča ukotvenie regálu do steny.

  • Doklepnutie a pritiahnutie.. Bezskrutkové kovové regály, či už s drevenou policou, alebo bez, je vždy nutné pri ich stavbe doklepávať až na doraz. Ich komponenty sa do seba zasúvajú a práve tam je dôležité doklepnúť nosníky do stojín. Je nutné používať gumené kladivo aby sme komponenty regálu nezničili. Netreba udierať príliš silno. Pri skrutkových regáloch je dôležité utiahnuť skrutky a matice. Väčšinou sa doťahujú až vo finálnej fáze, vďaka čomu regál správne vycentrujete.

  • Správne otočený nosník. Keď sme pri tom doklepávaní nosníkov pri bezskrutkových kovových regáloch s drevotrieskou, je nesmierne dôležité otočiť nosník správnym smerom. Nosník nie je z vrchnej a spodnej strany rovnaký. Musí byť otočený presne tak, aby výrez regálu s profilom v tvare L (pohľadom z profilu) bol hore a na ňom uložená polica. Tým zabránite, aby polica niekam z regálu „ušla“. A to platí aj pre dlhé a aj krátke nosníky. Je to nesmierne dôležité.

chyby pri montáži

  • Správne položenie police. Často krát sa môže stať, že drevenú ,alebo drôtenú policu položíte na nosníky zlým spôsobom a neukotvíte ju do špeciálnych výrezov. V takomto prípade hrozí, že polica skĺzne do priestoru medzi nosníky regálu. Aj pri ukladaní políc je potrebné byť extrémne opatrný.
  • Gumené kladivo. Ako sme spomínali, gumené kladivo je základ pre skladanie regálových systémov. Ide o bezpečnosť vás, zákazníkov (predsa je rozdiel keď si klepnete po prstoch gumeným kladivom ako kovovým ) a o bezpečnosť samotných regálov. Klasickým kovovým kladivom môžete vážne poškodiť komponenty a taktiež poškodiť povrchovú úpravu regálov.
  • Rovnomerné rozloženie. Všetky naše regály sú certifikované a ich nosnosť na policu je testovaná. Nesmiete však zabúdať, že náklad na policiach musí byť rovnomerne rozložený, ak využívate plnú udávanú nosnosť police. V prípade prekročenia limitu záťaže na polici sa regál môže poškodiť a to výrazne. Taktiež strácate nárok na reklamáciu, pokiaľ na regál naložíte viac, ako je udávané.
  • Výstuhy. Bezskrutkové kovové regály s drevotrieskou, regály z kategórie Professional do 600 kg a regály s drôtenou policou môžu obsahovať (v závislosti od ich rozmeru) podporné výstuhy, umiestnene pod každou policou. Netreba podceňovať ich využitie. Ak si to regál vyžaduje, musia byť použité. A musia byť použité správne. Z vnútornej strany dlhého nosníka je presne určený „zámok“ kde je potrebné výstuhy zacvaknúť. Stáva sa, že zákazník ich použije intuitívne a často zle a práve preto si na to treba dávať väčší pozor.

Pri montáži kovových regálových systémov je najviac dôležité presne dodržiavať detailný montážny návod, prípadne video inštrukcie, ktoré nájdete taktiež na našej stránke. Nesmiete zabúdať, že BEZPEČNOSŤ je to najdôležitejšie a práve preto vznikol dnešný blog. A v prípade problémov pri skladaní regálov sa vždy môžete obrátiť na náš zákaznícky servis, ktorý vám vždy ochotne pomôže. Váš Majster Regál.