0%

15 nápadov, ako vytvoriť v garáži poriadok

Komfort nášho života je závislý od množstva doplnkov, ktorými si ho zjednodušujeme a spríjemňujeme. Čím je ich viac, tým lepšie. S mierou rastu našich nárokov na uspokojenie každej jednej maličkosti rôznymi doplnkami však rastie aj potreba dostatočne veľkého skladovacieho priestoru. 

Nielen v komore, ale aj garáži preto potrebujeme čoraz viac úložných priestorov, v ktorých si každá jedna vec nájde svoje miesto. K plnohodnotnému a fungujúcemu úložnému priestoru nám ale nesmie chýbať aj správna organizácia. 

S Majster Regál sme sa preto rozhodli zostaviť zoznam množstva skvelých nápadov, vďaka  ktorým tento problém vyriešite bez zbytočných starostí a budete môcť konečne využívať   priestor garáže na zaparkovanie auta a nie ako skládku vecí, o ktorých ste už dávno stratili prehľad. 

Ako sa naučiť skladovať veci vo vašej garáži?

1. Uložte veci do kovových regálov

Pokiaľ hľadáte originálny systém na organizáciu úložného priestoru v garáži, môžete začať s kovovými regálmi. Veľmi veľkou výhodou každej jednej takejto miestnosti v blízkosti domu zrejme je, že budete môcť využiť jej priestor od podlahy až po strop. A s pomocou univerzálnych regálov do garáže to platí ešte viac. 

Ide o kovové konštrukcie s pevnými policami, v ktorých vďaka špeciálnemu materiálovému prevedeniu a vysokej nosnosti zvládnete uskladniť a uložiť množstvo vecí od podlahy až po strop, čím získate veľa miesta na všetko dôležité.

2. Využite nepriehľadné nádoby a koše

Investovali ste pre lepšiu orientáciu vo svojej garáži do pevných skrutkových regálov? So správnou organizáciou týchto systémov bude jej využitie lepšie, o čom sa v priebehu niekoľkých dní určite presvedčíte. 

Organizácia ale nie je všetko. Množstvo vecí v garáži nepôsobí na prvý pohľad moc dobre, preto je lepšie niektoré z nich, ako napríklad náradie, náhradné diely, matice, závity, vrtáky a podobné súčiastky, umiestniť v regáloch do nepriehľadných úložných boxov. 

3. Označte dôležité položky v regáloch štítkami

Štítky na spomínaných nádobách alebo regáloch sú roztomilé a praktické! Dobrou správou je, že pre ich umiestnenie do garáže alebo dielne nemusíte utekať hneď do obchodu. Stačí vám kus papiera, pero alebo fixka a lepiaca páska. 

Aj takéto označenie nádob v garáži vám pomôže v prehľade a lepšej organizácii. Vlastnou rukou vyrobené štítky vám vydržia veľmi dlho a pokiaľ pri ich tvorbe použijete aj zvýrazňovač, môže dodať regálom aj nevšedný nádych elegancie. Všetko ľahšie nájdete a nezainteresovaným bude vždy jasné, čo kam patrí. 

Na odlíšenie a lepší prehľad môžete využiť aj odlišné farby regálov, ktoré si s online konfigurátorom vyberiete na Majster Regál veľmi jednoducho a rýchlo aj podľa rozmerov.

4. Vytvorte si jednotlivé zóny

Aj na tento účel sa dajú veľmi dobre využiť multifunkčné kovové regály do dielne. Usporiadanie priestoru s využitím jednotlivých zón, na ktoré vám tieto kovové konštrukcie dobre poslúžia, vám určite pomôže. 

Výhodou kovových regálov je, že disponujú dostatočne pevnými, veľkými a hlavne otvorenými policami, vďaka čomu sú vám uložené veci dostupné zo všetkých strán. Pevnosť tomuto skladovaciemu systému zároveň dodáva aj kvalitná kovová konštrukcia RIVET s drevenou HDF policou, kde jedna má nosnosť až do 800 kg

Takto a s pomocou regálov na kvety si môžete vytvoriť na jednej strane garáže zónu záhradného náradia a na druhej zónu domácej dielne, náhradných dielov do auta, rybárskeho náradia alebo topánok, kolieskových korčúľ a lyží.

Bezskrutkový kovové regály RIVET systém s drôtenou

najdite svoj regal

 

5. Nájdite veciam v regáloch vhodné miesto

Ak túžite nájsť vo svojej garáži viac miesta a ochrániť auto pred snehom alebo mrazom, premyslite si aj to, kam jednotlivé položky v regáloch umiestnite. Čo presne to znamená? Základ je mať k dispozícii pevné regály na pneumatiky a všetko ostatné v nich na dosah ruky.

Skúste preto pre zlepšenie orientácie najviac využívané veci umiestniť v spodných a stredných častiach regálov, aby ste k nim mali dobrý prístup. Sezónne veci zasa patria do vrchnejších políc, pretože s nimi do kontaktu tak často zrejme neprídete. 

Strategické plánovanie a poznanie charakteru i hmotnosti konkrétnych predmetov v policiach má svoj zmysel a pomôže vám vo využití priestoru tiež. 

6. Veci do záhrady ukladajte v blízkosti vstupu do garáže

Význam alebo účel záhradného náradia je neoceniteľný aj počas zimnej sezóny, o čom ste sa pri odpratávaní snehu už určite neraz presvedčili. Ešte väčší úžitok bude mať táto technika vtedy, ak ju umiestnite v blízkosti vstupu do garáže. 

Pre vysokú mieru efektivity práce je predsa veľmi dôležitý aj ľahký prístup k náradiu a zároveň jeho dokonalá ochrana v regáloch a pod strechou domu. A nemusíte sa báť ani toho, ak na náradí ostanú nečistoty alebo sneh, pretože ich povrchová úprava je tak dokonalá, že odolá vode, vlhkosti a iným nečistotám či silným chemikáliám. 

7. Uprednostnite mobilné verzie náradia

Napriek tomu, že regál v garáži alebo dielni vám s vytvorením voľného priestoru pomôže, veľmi rýchlo sa môže stať, že kúpou moderného a multifunkčného stroja na záhradu tento  priestor zasa zaplníte a auto sa sem nedostane. 

Pozemky sú v dnešnej dobe drahé, a preto si pri stavbe domu a garáže dovoliť moc experimentovať nemôžeme. 

Ak si ale pri kúpe modernej záhradnej a inej techniky zvolíte modely, ktoré sa dajú po použití zložiť, umiestniť pod regál alebo na policu, nemusíte sa v priestore vôbec obmedzovať. Nehovoriac o tom, že kovové regály sa dokážu veľkosti priestoru aj typu tovaru jednoducho prispôsobiť tiež.

8. Bicykle zaveste na stenu

Nielen v týchto náročných časoch, ale počas celého roka je vhodné občas nahradiť automobil dopravným prostriedkom s dvoma kolesami. Užijete si pri cestovaní do práce, školy alebo prírody viac čerstvého vzduchu a reálnych obrazov, ktoré často našu myseľ veľmi dobre upokojujú. 

Aj tento luxus si ale vyžaduje mať v garáži priestor na ich uskladnenie. Miesto na uloženie bicyklov, ktoré nebudú pohybu v priestore a parkovaniu auta nijako brániť. Skúste to vyriešiť tak, že vedľa regálov si necháte voľné miesto na zavesenie bicyklov na stenu. 

9. Využite regály pre uloženie športového vybavenia

Zábava a naše koníčky môžu mať rôzne podoby. A aj šport je jednou z aktivít, ktorá môže naše voľné chvíle príjemne vypĺňať tiež. A nakoniec je to možno aj lepšie, ak sa namiesto dovolenky v zahraničí začneme viac o seba starať, cvičiť, hrať futbal alebo sa venovať niečomu inému, čo nás zahreje nielen na duši ale aj tele. 

K tomu potrebnú prilbu na motorku, hokejku, puk, loptu, závažia, činky alebo spacák so stanom môžete mať tiež pekne uložené v regáloch za výhodnú cenu. V bezpečí a po ruke vám bude výbava pre praktizovanie vašich koníčkov neustále po ruke

10. Vyskúšajte závesné systémy a háčiky

Využitie každého centimetra a priestoru je základom úspešného skladovania vecí v akomkoľvek priestore. Skúste preto pre lepšie využitie vašej garáže na viacero účelov využiť aj závesné systém a háčiky. Na ne sa dá umiestniť veľmi veľa vecí, od káblov, hadíc, náradia na záhradu až po rôzne iné veci, ktoré sa nebudú povaľovať na zemi alebo opreté o stenu. Systém závesu môžete potom využiť nielen na stene a strope, ale aj dverách, čo tiež šetrí nielen podlahový priestor.

11. Zmontujte si regály na topánky

Veľkým problémom v domácnostiach býva veľa nevyužitej obuvi, pričom jej množstvo neustále rastie s počtom členov v domácnosti. Aj tu vám ale stačí na organizáciu a viac miesta využiť špeciálne regály na topánky. Povrchovou úpravou odolné policové konštrukcie sa o vašu obuv určite bez problémov postarajú a pomôžu vám ju odložiť na bezpečné miesto do ďalšej sezóny.

12. Namiesto opierania o stenu rebrík na ňu radšej zaveste

Výhody závesných systémov sme si už spomínali. Okrem vytvorenia väčšieho voľného priestoru na podlahe pomocou nich tiež šetríte steny pred poškodením. Opretý rebrík o stenu  môže spôsobiť jej značné znehodnotenie, pričom sa stáva v tejto polohe aj nebezpečným. Skúste ho preto namiesto opierania o stenu, radšej zavesiť. Rôzne háky vám v tom určite pomôžu. 

13. Umiestnite do garáže nádoby na odpad

Ani produkcia odpadu nie je v dnešných konzumných časoch minimálna. Podľa aktuálnych údajov človek v priemere za jeden rok vyprodukuje až 500 kg odpadu. Nepríjemné zistenie pre tých, ktorí ho z rôznych dôvodov skladujú v garáži.

Pre lepší pocit, hygienu tohto prostredia a ochranu, si preto do garáže umiestnite zberné nádoby, ktoré vám pomôžu s triedením odpadu a maximálnym využitím priestoru. Aj tieto nádoby si pri správnej organizácií políc kovových regáloch môžete aplikovať do ich konštrukčného systému a všetko bude pôsobiť organizovane a lepšie.

14. Vytvorte si z regálov v garáži dielňu

Plochu garáže je možné využiť aj ako dielňu, a to aj vďaka mobilnému a jednoduchému skrutkovému systému regálov do pivnice i do domácnosti. Stačí, ak regál pevne upevníte k stene, spodnú policu umiestnite vo výške pracovného stola a tú ďalšiu v bezpečnej výške, aby vám nebránila pri vstávaní z pohodlnej stoličky. Tú zas po ukončení prác môžete pod policu regálu jednoducho zasunúť a opäť získate miesto na zaparkovanie auta.

15. Používajte svetlé a odolné farby

Psychológia farieb zohráva svoju dôležitú úlohu vo viacerých situáciách. A ani zariadenie priestoru garáže nie je výnimkou. Viac miesta a lepší pocit môžete predsa získať aj vďaka správne zvoleným farbám v tejto miestnosti. 

Svetlejšie odtiene stien alebo kovových regálov, s ktorých výberom vám pomôže aj online konfigurátor na regály, priestor opticky zväčšia a presvetlia, takže na všetko dobre uvidíte a získate dokonalý prehľad o každej jednej polici. Uprednostnite ale farby, ktoré sú nielen svetlé, ale aj odolné voči vode, mastnote a iným nečistotám. 

Plnohodnotne využitá garáž nie je predsa len o investíciách do nákladných a náročných riešení, ale aj univerzálnom a dobre premyslenom plánovaní a využití dostupných pomôcok na trhu. Okrem regálov do garáže, sme pre vás pripravili aj regály vhodné do skladu či predajne. Tak to s nimi a našimi tipmi skúste aj vy a uvidíte, že sa do vašej garáže toho zmestí oveľa viac ako ste si doteraz mysleli.