0%

Nemáte dostatok priestoru u Vás doma či vo Vašej firme? Nemáte poriadok vo Vašich skladovacích priestoroch, alebo vo Vašej domácnosti? Cítite sa zle v slabo organizovanom priestore? Metóda „Konmari“, ktorú objavila známa Japonka Marie Kondo, nazývaná aj „guru poriadku“, je moderným trendom, za pomoci ktorého dosiahnete Váš vysnívaný poriadok. Pripravili sme pre Vás niekoľko záchytných bodov, ktoré určite raz využijete.

Ak niečo miluješ, tak to nechaj ísť.

V známom citáte sa hovorí “Ak niečo miluješ, tak to nechaj ísť ďalej“ , ale metóda Konmari hovorí presný opak.. Snažte sa zbaviť úplne všetkého, čo Vás nerobí šťastnými, čo Vám spôsobuje záťaž a zlé vibrácie. Uchovávajte si len veci, ktoré Vám robia naozaj úprimnú radosť a z ktorých sa viete vždy tešiť. Avšak je potrebné byť opatrný, objektívny a myslieť realisticky. Citový vzťah k predmetom môže ovplyvniť Váš nadhľad nad vecou a nebudete môcť reálne vidieť ich užitočnosť. Môže to viesť k tomu, že budete doma, či v práci držať predmety, ktoré viac nikdy nepoužijete a tým sa nám neporiadok len znásobuje.

Uskladňovať podľa kategórií, nie podľa polohy.

Doteraz bolo všeobecne zaužívané, že tovar, alebo predmety boli ukladané na základe „polohy a lokality“. Podľa Marie Kondo je to jedna z najväčších chýb. Je zvykom, že všetci intuitívne ukladáme predmety od vrchného šuplíka po spodný, od vrchnej police kovového regálu po spodnú, od prvej skrine po poslednú, od prvej miestnosti až po tú konečnú. Podľa známej autorky je to obrovská chyba. Vzniká chaos, neporiadok a môžeme nadobudnúť pocit, že všetko je razom viac komplikované.

blog-majster-regal


Ak začnete ukladať predmety podľa kategórií, začínajúc od tých jednoduchých a menších až po náročnejšie a väčšie, uľahčíte si množstvo procesov do budúcna. Napríklad, v domácnosti môžete začať ukladať oblečenie ako prvé do skrine a šuplíkov, následne rôzne knihy a dokumenty a ostatné predmety si necháme až na koniec.

Niet miesta pre lenivosť.

Určite každý z nás si občas povie „zajtra to dokončím“, alebo „veď každý deň upracem kúsok po kúsku...“. Ale mali by sme byť viac opatrný. Podľa Marie Kondo je to pasca do ktorej denne padáme a stávame sa lenivými. Nemôžeme klamať sami seba. Nezávisle od toho čomu veríme, spraviť poriadok v práci, či v domácnosti nie je každodenná záležitosť a z času na čas si musíme vyhradiť určitý priestor na to, aby sme začali a aj dokončili aktivitu, ktorá je potrebná pre dosiahnutie vytýčeného cieľa. Jeden deň obetujeme a potom môžeme v kľude oddychovať.

Predmety „nežijú“, alebo áno?

Veľmi dôležitým bodom metódy Konmari je celková starostlivosť o všetky veci, predmety, alebo príslušenstva, ktoré máte. Predstavte si, že sú živé a taktiež potrebujú určitú starostlivosť. Týmto spôsobom si veci budete vážiť viac, vydržia ďaleko dlhšie a dlhšie ich budete využívať. Autorka tvrdí, že tento princíp Vám môže pomôcť aj pri upevňovaní medziľudských vzťahov.

Nakupujte s rozumom.

Akonáhle sa rozhodnete, ktoré predmety v práci, či v domácnosti si chcete ponechať a ktoré chcete vyhodiť, budete musieť premýšľať nad tým, ako a kde ich uskladníte. Je nutné nakúpiť skladovacie zariadenia a nábytok, kde môžete vkladať rôzne krabice od topánok, či krabice s kancelárskymi potrebami, alebo iného potrebného pracovného príslušenstva. Nakupujte len to, čo je nevyhnutné a potrebné. V prípade kancelárií a skladov, budete potrebovať niečo pevnejšie a spoľahlivejšie. Kovové regály túto úlohu spĺňajú dokonale. Budete mať uložené aj tie najťažšie komponenty, produkty či materiál vo Vašom sklade. Sú plne nastaviteľné a na výber je mnoho druhov kovových regálov rôzneho typu, záťaže a konštrukcie. Takto dokážete vytvoriť správny a efektívny pracovný priestor


Lepšie sám, ako v skupine.

Niekedy je lepšie, keď robíte poriadok sami, ako s väčšou skupinou ľudí. Predstavte si, že Váš nadriadený Vás poprosí, aby ste spravili poriadok v skladovej miestnosti. Po dlhšom čase sa rozhodnete vyradiť určitý tovar, či náradie, pretože pre Vás nemá žiadne využitie. Keď už máte všetko pripravené na vyhodenie, príde Váš nadriadení a povie Vám, že práve tento tovar ešte potrebuje a ráta s ním. Nemôžete ho len tak ľahko vyhodiť do odpadu. Výsledok? Zbytočná strata času a nulová efektivita.

Spravte si poriadok a budete úspešní.

Ukázali sme Vám niekoľko záchytných bodov metódy „Konmari“ ktoré treba brať do úvahy. Skúste ich sami aplikovať vo Vašej práci, či domácnosti a očakávaný výsledok sa dostaví.

Pozrite sa taktiež na našu ponuku skrutkových a bezskrutkových regálov, ktoré perfektne splnia všetky Vaše požiadávky pre regál do domácnosti či do garáže.