0%

Knihy sú súčasťou nášho denného života už od nepamäti. Boli takzvaným prvým médiom, ktoré ľudstvo využívalo každý deň pri bežných činnostiach. Už v dávnej minulosti ľudia pociťovali potrebu knihy chrániť a zachovávať ich dobrý stav pre ďalšie použitie. Vytvárali sa prvé knižnice, v ktorých mali knihy svoje stále miesto a boli chránené pred vonkajšími vplyvmi, ktoré ich mohli poškodiť spôsobom, že by ich už nikto z nás nedokázal prečítať. Bolo potrebné ich rozlišovať, triediť, usporiadať do kategórií, podľa žánru, autora a samozrejme abecedy. Ale kam knihy v knižnici uložiť? Aký skladovací prostriedok je typický pre knižnice? Regálový systém je najjednoduchší spôsob pre skladovanie kníh, ktorý zabezpečuje bezpečnú a čistú starostlivosť našich dôležitých výtlačkov. V dnešnom blogu si povieme viac o regáloch využívaných vo verejných, školských, súkromných a domácich knižniciach. Nesmieme zabúdať ani na kníhkupectvá, ktoré nám zabezpečujú predaj úplne nových výtlačkov.

blog-majster-regal-regaly-a-kniznice

Ako sme už spomínali, knihy musia byť perfektne usporiadané. Tisíce výtlačkov nie je ľahké uložiť bez akejkoľvek stratégie. Orientácia v knižnici a kníhkupectve musí byť logická, presná a najmä jednoduchá pre zákazníka. Pri veľkom množstve kníh je dôležité ukladať ich podľa určitých parametrov. Možnosti skladovania a ukladania kníh môžeme uložiť podľa:

Žánru a abecedy. Je to najštandardnejší spôsob ukladania. Detektívka, komédia, satira, román, sci-fi, dráma, poviedka, biografia, encyklopédie a pod. Keď navštívime knižnicu a kníhkupectvo, vieme veľmi dobre, čo tam hľadáme a aký žáner nás baví. Zamestnanci týchto inštitúcii musia dbať na to, aby sa pri románoch pre ženy nenachádzal chladný a temný detektívny román, ktorý by ich moc neoslovil a kniha by sa čoskoro vrátila. Pre lepšiu orientáciu v danej sekcii je nutné ukladať knihy podľa abecedných mien autorov. V takomto prípade nájsť našu obľúbenú knihu nebude viac problém. V prípade, že určitá séria kníh tvorí jednu ságu, či prepojené dejové línie, zvyknú sa takéto výtlačky ukladať vedľa seba, aj v prípade, že majú rozdielnych autorov.

Novinky a bestselleru. S takýmto usporiadaním kníh sa stretávame najmä v kníhkupectve. Mediálne známe knihy tzv. bestsellery musia byť viditeľné na prvý pohľad, pretože je o takéto výtlačky enormný záujem. Musia sa nachádzať na najviac frekventovanom miesto, najlepšie najbližšie pri pokladni. To isté platí aj pre úplné novinky od známych svetových autorov.

Historického obdobia a vydania knihy. Takéto rozdelenie môžeme vidieť najmä v knižniciach, ale je veľmi zriedkavé. Knihy môžu byť ukladané podľa určitého historické obdobia, napr. antického obdobia, kde sa nachádzajú diela týkajúce sa práve tohto jedného obdobia starovekého Grécka. V niektorých knižniciach sa veľmi staré knihy odkladajú do špeciálneho oddelenia a často sú málo prístupné verejnosti.

Aké regály sú vhodné do kníhkupectva, alebo knižnice? Od minulosti sa toho veľa nezmenilo. Stále sú veľmi trendové drevené regály a poličky, ktoré pekne korešpondujú s papierovou formou kníh. Ale treba poznamenať, že industriálny štýl sa začína nenápadne dostávať do akéhokoľvek odvetvia a moderné knižnice a kníhkupectvá si s obľubou vyberajú celokovové regály. V prvom rade sa musíte zamyslieť nad tým, aký veľký priestor na samotné skladovanie kníh potrebujete. Ak potrebujete jednoduché regály so záťažou do 100 kg, tak skrutkové kovové regály sú vhodným kandidátom. Dajú sa jednoducho spájať skrutkami aj medzi sebou, môžete vytvárať modulárne komplexné skladové regály a knihy budete mať pekne pokope. Sú cenovo dostupné a kvalitné. Ak sa snažíte o esteticky krásne a pevné regály, bezskrutkové regály profilu L a regály profilu T Vám hanbu nespravia. Pri týchto regáloch môžete rátať s nosnosťou až 250 kg na jednu policu, takže ťažšie a objemnejšie knihy nebudú problémom. Ich dizajn je pôsobivý a vždy ich môžete rozšíriť o prídavné moduly.

Aj keď moderná doba neustále napreduje a digitalizácia obsahu hlboko zasahuje aj klasické papierové výtlačky, dúfame, že pocit otvorenia našej obľúbenej knihy doma na gauči sa tak skoro nevytratí a knižnice budú stále populárnejšie. A ak potrebujete vyzdobiť Vaše kníhkupectvo skladovými nástrojmi, Majster Regál je tu vždy pre Vás.