0%

blog-majster-regal

Nebolo to tak dávno, keď sa skladovacím priestorom a logistike nevenovalo toľko veľa pozornosti, koľko by si podľa nás zaslúžilo. Povedzme si to priamo, toto oddelenie bolo vždy odsúvané na vedľajšiu koľaj.

Postupom času, úloha “skladu” začala nadobúdať na sile a samotný sklad sa stal veľmi dôležitou súčasťou pre každú malú, či veľkú spoločnosť a firmu. Čím viac budeme poznať každú jednu časť nášho skladu, tým jednoduchšie sa vyhneme mnohým chýbam a zabezpečíme si správnu organizáciu, či infraštruktúru. Riadenie artiklov a tovaru už viac nebude problémom v našej firme.

blog-majster-regal

Máme sklad ale nemáme kam uskladniť? Kovové regále do skladu sú najlepším možným nástrojom pre uskladnenie tovaru do skladov, veľkoskladov a obchodov. Ich silné kovové police majú vysoké zaťaženie a sú dostupné v rôznych vyhotoveniach ako sú napríklad celokovové a drevotrieskové. A aký regál vybrať z ponuky Vášho Majstra na regále? Záleží od tovaru, váhy a jeho rozmeru. Skrutkové alebo celokovové dekoratívne regály na tovar menších rozmerov a váhy a regály PROFESSIONAL na naozaj ťažké výrobky.

blog-majster-regal

Je mnoho problémov, ktoré si vyžadujú špeciálnu pozornosť a je takmer nemožné spomenúť každý z nich. A preto sme pre Vás pripravili výber tých najčastejších a najviac dôležitých, ktoré sú podľa nás najviac zaujímavé a dúfame, že Vám ich pomôžeme čiastočne vyriešiť.

KDE SOM TO NECHAL?

Nezaleží na tom, či Váš obchod, alebo sklad je najväčší v celom meste, alebo je tak maličký, že sotva doň postavíte štyri drobné regály, pretože pre každý platí jeden bez pochýb najdôležitejší faktor, na ktorý by ste mali myslieť. Pokiaľ nemáte jasnú víziu, ako usporiadať Vaše produkty a tovar, tak časom môžete očakávať neskoré dodávky k Vašim koncovým zákazníkom a budete čeliť vážnym problémom. Pamätajte si umiestnenie každého jedného artiklu ktorý máte na obchode! Je naozaj dôležité držať najviac žiadané produkty na najprístupejších miestach.

NEDOSTATOK MIESTA

Tento problém väčšinou vzniká z dôvodu väčšieho dopytu, ktorému je nutné sa prispôsobiť. Pokiaľ nie je v sklade dobrá organizácia, môže narastať až do katastrofických rozmerov. Ak nebude v sklade poriadok a bude preplnený, alebo naopak, bude neefektívne využitý a ostane nám mnoho prázdneho miesta, nastane tzv. lokalizačný problém a skôr, či neskôr sa to negatívne prejaví.

ZLÝ MANAŽMENT

Kontrola skladov je jeden z kľúčových prvkov ktoré nemôžeme brať na ľahkú váhu. Avšak často vzniká nedorozumenie, pretože mnoho pracovníkov uskladní tovar intuitívne a odhadom si vyberie miesto, kde by mohol byť tovar uskladnený, aj napriek tomu, že existuje viac a možno aj ďaleko lepších možností, kde tovar uložiť. Predtým, ako rozložíme tovar po sklade je dôležité dôkladne premyslieť všetky možnosti detailnou štúdiou a porovnávaním všeobecných poznatkov. Nemôžeme ale zabúdať pravidelne doplniť zásoby, aby sa nestalo, že nebudeme mať zrazu čo predávať.

ROTÁCIA USKLADNENÝCH PRODUKTOV

Množstvo tovaru má termín spotrebovania, alebo použitia. Je veľmi dôležité, aby všetky tieto faktory boli zohľadnené, aby sme dosiahli správnu dynamiku riadenia. Týmto spôsobom môžeme zabrániť zbytočnému vyhadzovaniu materiálu, či produktov do odpadu. Okrem toho nám to pomôže zvládnuť predchádzajúce problémy, ako je nedostatok priestoru a celkové riadenie našich skladov. Vytvárame tzv. rotáciu produktov. Čo to znamená? Staršie produkty ktoré sú najbližšie k spotrebe, či produkty staršieho dátumu výroby sa budú vyskladňovať ako prvé a čisto nový tovar sa posunie na koniec rady. Postupne sa bude tovar rotovať.

SLEDOVANIE TOVARU

Pokiaľ náš tovar nemáme pod dostatočnou kontrolou a máme ho naozaj mnoho, je dôležité ho mať zaevidovaný na presnej pozícií, na ktorej sa nachádza a to aj v systémovej podobe. Takto môžeme sledovať pohyb materiálu a produktov aj priamo pred našimi počítačmi. V prípade, že tento systém zavedený nemáme, stane sa len jedno, a to je totálny chaos a nevedomosť o pozíciách nášho tovaru. Prichádza veľká strata času hľadaním tovaru a maximálna neefektívnosť.

A preto nie je až tak dôležité, čo sa deje mimo skladov a obchodov, ale čo sa deje v ich vnútri. Pravda je taká, že najviac procesov prebieha práve tu. Môžeme byť najlepší zamestnanec roka, môžeme mať najlepšie produkty na trhu, ale jedna vec je jasná. Bez dobre organizácie a riadenia nedokážeme viesť dobrý obchod.


Comment icon Comment