0%

Neporiadok negatívne vplýva na naše zdravie a neustále hľadanie stratených vecí vytvára v človeku stres a nepokoj. Preto by ste mali dbať o to, aby bolo Vaše pracovisko upratané a správne zorganizované. Na internete nájdete rôzne techniky a metódy upratovania, ako napríklad metódu Marikondo, ktorá sa stala hitom v minulých rokoch. Mnohí z Vás ju už pravdepodobne poznajú, ale už ste niekedy počuli o japonskej metóde 5S?

5S metóda - čo to je?

Metódu 5S vyvinul v roku 1960 japonský a výrobný manažér Taiichi Ono, ktorý v tom čase pracoval v spoločnosti Toyota. Tam bola aj po prvýkrát predstavená. Ono chcel dosiahnuť hygienickejšie, efektívnejšie a usporiadanejšie pracovné procesy. Akýkoľvek odpad na pracovisku by sa mal znížiť a pracovné procesy by sa mali neustále zlepšovať. Metóda 5S zahŕňa nasledujúcich 5 krokov:

  • Seiri                    Vytrieď (Sort)
  • Seiton                 Usporiadaj (Set in order) 
  • Seiso                  Vyčisti (Shine)
  • Seiketsu             Štandardizuj (Standardize)
  • Shitsuke             Udržuj (Sustain)

Kedy je metóda 5S nápomocná?

Metóda 5S je veľmi praktická a môže sa už použiť pri budovaní tímu, pretože poskytuje dobrý základ pre vzájomné akceptovanie a udržateľné zlepšenia.

Triedenie (Seiri) – odstrániť nepotrebné

Aby mohli vzniknúť nové veci, je potrebné rozbiť všetky pôvodné štruktúry, takže firma by mala už vo fáze výberu najskôr zvážiť, čo je potrebné a čo nie. Všetky prvky, ako napríklad zdieľané archívy, spisy alebo škatule v zasadacích miestnostiach, ktoré nie sú pravidelne potrebné na vykonávanie každodennej práce, sa odstránia, aby nezaberali zbytočné miesto. Zbavíte sa tak zbytočnej záťaže.

poriadok-v-kancelarii-s-majster-regal

Usporiadanie (Seiton) – urobiť poriadok

V druhej fáze modelu ide o zmysluplné usporiadanie a zoradenie nástrojov alebo úložného riešenia v kancelárii. Malo by sa zabezpečiť, aby sa zabránilo dlhým vzdialenostiam. Nezáleží na tom, či je to v dielni alebo v kancelárii. Vyhnite sa obťažujúcim dlhým cestám. Úložné systémy a regály, ako sú skrutkové regály alebo bezskrutkové regály Vám môžu byť nápomocné. Záleží tiež od frekvencie ich použitia.

Príklad: Zamyslite sa nad tým, čo je potrebné v zasadacej miestnosti. Kávovar je vo všeobecnosti dobrým nápadom, aby ste svojim hosťom mohli ponúknuť niečo na pitie počas stretnutia. Na tento účel sú vhodné napríklad štýlové kovové regály od firmy Majster Regál. Sú nielen robustné a štýlové, ale unesú až 180 kilogramov a ľahko sa udržiavajú.

Blog_5S_kovove-regaly-pre-zakladace

Čistenie (Seiso) - udržiavať pracovisko v čistote

Po uprataní a usporiadaní vecí by sa staré veci mali vyčistiť, či už v kancelárii, v sklade alebo vo výrobe. Toto slúži na kontrolu pracovných prostriedkov. Napríklad náradia alebo strojov, ale tiež starých skladovacích systémov, ako sú priemyselné a paletové regály. Po vyčistení by ste sa mali tiež uistiť, že veci zostávajú čisté a upratané. Pretože aj nové veci sa po čase stávajú nepoužiteľnými. Bolo by rozumné určiť zodpovednú osobu, ktorá pravidelne kontroluje napr. náradie alebo kancelársky materiál, škatule v skriniach alebo skladových regáloch.

Blog_5S_home-office-s-majster-regal

Štandardizácia (Seiketsu) – stať sa pravidlom

Ako bolo uvedené v predchádzajúcom bode, k zachovaniu poriadku je dôležité zaviesť pravidlá, zoznamy a zodpovedné osoby. My ľudia sme otrokmi zvyku a zbavovanie starých zvykov, správania alebo zvykov je ťažké a vyžaduje si istý čas. Tieto opatrenia nám v tom pomáhajú. Vždy pamätajte na to, že všetko má svoje pevné miesto a čo nie, to odíde. Kontrolné zoznamy alebo počítačové programy pomáhajú kontrolovať normy.

Keď niekoľko ľudí spolu pracuje v tíme, sú pravidlá nevyhnutné. Každý jednotlivec je zodpovedný za určitú časť.

Príklad: V kancelárii sa môžete rozhodnúť, že všetky zakladače s faktúrami budú umiestnené v pozinkovanom kovovom regáli a všetky ostatné dôležité dokumenty, ako sú zmluvy, údaje o zákazníkoch atď. nájdu svoje miesto v modrých kovových regáloch. V dielni môžu byť ťažké a objemné predmety uložené vo veľkom, stabilnom kovovom regáli STRONG a menšie náradie v bezskrutkovom kovovom regáli RIVET..

Môže sa tiež stať, že si časom všimnete, že určité požiadavky je potrebné optimalizovať, pretože sa situácia zmenila.

Blog_5S_organizovanie-kancelariie-s-majster-regal

Sebadisciplína (Shitsuke) – dodržiavať a zlepšovať všetky body

Na udržanie poriadku je nevyhnutná sebadisciplína. Každý v tíme by mal neustále pracovať na sebe, precvičovať a snažiť sa o dodržiavanie noriem pomocou.

Blog_5S_5-krokov-k-uspechu-s-regalmi

Máte motiváciu používať metódu 5S aj vo Vašej spoločnosti? Využite túto príležitosť a pozrite si náš jarný výpredaj. Práve tu nájdete skvelé ponuky. Náš tím zákazníckeho servisu Vám rád zodpovie akékoľvek ďalšie otázky. Ak by ste chceli poradiť, jednoducho zanechajte svoje kontaktné údaje a my Vás radi kontaktujeme.

Ak hľadáte vhodný regál pre svoju predajňu alebo potrebujete pomoc pri výbere správneho regálu do Vašej špajzepivnicegaráže, či paletového regálu do Vášho skladu stačí nás kontaktovať. Náš priateľský zákaznícky servis Vám rád a bezplatne poradí a pomôže s výberom optimálneho skladovacieho zariadenia. Objavte náš veľký výber kovových regálov a využite naše bezplatné doručenie v hodnote objednávky nad 25 €.

Ak sa chcete o nás dozvedieť viac, môžete nás tiež sledovať na Instagram, Facebook, LinkedIn .

Tešíme sa na stretnutie s Vami!

 

70 jednoduchých možností ako tráviť čas a hrať sa s deťmi v domácnosti