0%

Na online trhu nájdete množstvo kvalitného nábytku vyrobeného z rôzneho typu materiálu, ako je drevo, kov alebo plast. Každý má svoje výhody, nevýhody, dobré a zlé vlastnosti. Každý je vhodný do iného typu priestorov, interiéru a exteriéru. Regály, ako typ nábytku na skladovanie akéhokoľvek materiálu a predmetov, sú vyrábané z rôzneho materiálu, podľa využiteľnosti, záťaže a samotného nákladu, ktorý na regál naložíte. V dnešnom blogu sa zamierame na rozdiely, výhody a nevýhody plastových a kovových regálov.


Pre detailnejšie porovnávanie sa zamierame na vlastnosti, ktoré majú kovové a plastové regály spoločné. Pozrieme sa na kľúčové charakteristiky plastových a kovových regálových systémov, na použitý materiál, nosnosť, stabilitu, odolnosť, montáž, cenu, rozmery a priestorové využitie. Začneme od toho najdôležitejšieho rozdielu medzi oboma typmi regálov, a to je materiál, z ktorého sú vyrobené.


Materiál

Plastové regály. Ako názov napovedá, regály sú vyrábané z plastu, presnejšie kombinácie PVC a polypropylénu. Ich veľkou výhodou je vysoká odolnosť voči kvapalinám, chemikáliám a eliminujú možnosti korózie. Materiál je ľahký a aj tie najrozmernejšie plastové regály nevážia viac ako 20 kg. Vďaka tomu je samotná manipulácia s regálmi veľmi pohodlná, rýchla, jednoduchá a nehrozí možnosť vážneho porezania, či zranenia. Nevýhodou materiálu je nízka odolnosť v horúcom prostredí, kde sa plast dokáže rýchlo deformovať, kvôli vysokým teplotám.


Kovové regály. Tento druh regálových systémov je najpopulárnejší a zákazníci často uprednostňujú kov pred plastom. Sú vyrábané z ocele v rôznych hrúbkach a profiloch v závislosti od záťaže a použitia. Môžu byť kompletne celokovové, medzi ktoré patria skrutkové kovové regály, ktoré nájdete na našom internetovom obchode v zinkovom prevedení, vďaka čomu sú odolné voči korózii a oxidácii. Celokovové bezskrutkové kovové regály sa stali hitom na trhu a sú vyrábané vo variante so stojinou v tvare L alebo stojinou v tvare T. Majú kvalitnú lakovanú oceľ, vysokú záťaž, odolnosť a trendový moderný dizajn. Kovové regály sa často kombinujú s HDF drevenou policou, alebo kovovou drôtenou policou, ktorá im dodáva vyššiu záťaž. Výhodou kovu je vyššia stabilita, nosnosť, odolnosť voči mechanickému poškodeniu a bezpečnosť. Nevýhodou je, že lakované kovové regály nie sú vhodné do exteriérov a vlhkých prostredí. Samotný regál môže mať vyššiu hmotnosť a tým pádom má zložitejšiu manipuláciu ako plastové regály. Je potrebné dbať na vyššiu pozornosť a bezpečnosť pri montáží, využívať ochranné rukavice a postupovať presne podľa návodu.


Nosnosť a stabilita

Plastové regály. Kvôli menej odolnému materiálu a samotným plastom majú oveľa nižšiu nosnosť ako kovové regálové systémy rovnakých rozmerov. Najlepšie modely dokážu uniesť 160 kg na policu. Štandardná nosnosť sa pohybuje medzi 50-70 kg. Ak však potrebujete uskladniť pomerne ťažký tovar, je potrebné obzrieť sa po regáloch iného materiálu a konštrukcie. Na svoju záťaž sú pomerne stabilné, ale plast je plast a ich životnosť je nižšia, ako pri kovových.


Kovové regály. Vďaka kombinácii kovu a kvalitných HDF políc majú kovové regálové systémy ďaleko vyššiu záťaž, ktorá sa pohybuje od 80 kg až do 1000 kg na jednu policu, ako pri paletových kovových regáloch. Priemerná záťaž sa pohybuje od 200-350 kg na jednu policu pri regáloch strednej triedy. Na kovové regály naložíte takmer čokoľvek od domácich predmetov, náradia, krabíc, až po výrobný materiál rôznej váhy a veľkosti, preto sú pravidelne využívané v priemysle. Stabilita policových kovových regálov je na tej najvyššej úrovni vďaka možnosti ukotvenia do steny, váhe, hrúbke oceli a samotnej konštrukcie. Niektoré regály je možné ukotviť aj do zeme. V takom prípade sa nemusíte vôbec ničoho obávať. Ich životnosť sa ráta na desaťročia.

2-plastovy-vs-kovovy-regal-siet


Montáž

Plastové regály. Montáž plastových regálových systémov je veľmi jednoduchá. Keďže váha regálu je veľmi nízka, zvládne ju každý jednotlivec úplne sám, ak bude postupovať presne podľa montážneho návodu. Nie je potrebné žiadne náradie ani ochranné pomôcky. Je veľmi nízka šanca, že pri ich montáži prídete k úrazu, prípadne k porezaniu. Taktiež je montáž rýchla a zvládnete ju do 20 min v závislosti od typu regálu a počtu políc. Niektoré modely je možné upevniť do steny a zvýšiť ich stabilitu a nosnosť.


Kovové regály. V prípade kovových policových systémov je dôležité dbať na bezpečnosť. Ochranné rukavice a gumené kladivo sú základom montáže bezskrutkových kovových regálov. V prípade skrutkových je potrebné využívať montážny kľúč veľkosti M8. Montáž skrutkových policových systémov je jednoduchá. Používate skrutky a matice pre spájanie stojín, políc a trojuholníkových výstuh. Môže zabrať až 20 minút v závislosti od počtu políc. Bezskrutkové kovové regály, celokovové s oceľovou alebo s HDF policou, majú takmer identickú montáž. Používajú tzv. plug in systém, pri čom sa jednotlivé komponenty zasúvajú a doklepnú gumovým kladivom do seba. Pokročilejší systém RIVET funguje na rovnakom princípe s tým, že využíva oceľové nity pre zasúvanie kovový komponentov pre vytváranie kostry regálu. Každý regál je možné ukotviť do steny pre lepšiu stabilitu regálových systémov.

1-plastovy-vs-kokovy-regal-montaz


Rozmery a cena

Plastové regály. Z dôvodu slabšieho materiálu a využiteľnosti najmä v domácnosti, plastové regálové systémy nevynikajú príliš širokou paletou rozmerov. Ich maximálna výška siaha do 220 cm a šírka maximálne 120 cm. Materiál a konštrukcia nedovoľujú regálom väčšie rozmery, inak by nemuseli spĺňať koeficient nosnosti na jednu policu. Cena plastových produktov je vždy nižšia a viac dostupná pre zákazníkov. Musia však rátať s mnohými obmedzeniami a kvalitatívnymi aspektami.


Kovové regály. Vďaka svojej konštrukcii a materiálu sú kovové regály v rozmeroch viac ohľaduplné ako plastové. Môžu byť vysoké až 250 cm a široké 240 cm. Ich hĺbka dosahuje hodnoty až 80 cm. Samozrejme cena kovových regálov je vyššia. Priplácate si za kvalitu, konštrukciu, nosnosť, životnosť a stabilitu. V tomto prípade je veľmi dôležité využívať sezónne výpredaje, ktoré Majster Regál pravidelne ponúka


Využitie

Plastové regály. využijete najmä v domácnosti, pretože sú ľahké, môžete ich zakúpiť v rôznych farebných prevedeniach, ktoré budú pasovať do akejkoľvek izby. Vďaka plastu sú vhodné aj do exteriéru, pretože korózia tu nemá žiadny nárok.


Kovové regály. sú vhodné takmer úplne všade. Do obchodu, dielne, garáže, priemyselnej oblasti, skladu, domácnosti, dokonca aj detskej izby. V ponuka je široká paleta regálových systémov a množstvo kategórii, ktoré sú presne určené kde a ako používať. Každý užívateľ si nájde taký, ktorý mu bude maximálne vyhovovať.


Skrutkové a Veronika



Chcete vedieť viac o novinkách zo sveta policových kovových regálov? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Linkedine.